
În 2016 am promis cetățenilor că vom schimba modul în care se face administrația publică în Sectorul 2. Am reușit, cu sprijinul vostru, să avem 5 posturi de consilieri locali. Am promis atunci că vom asigura transparența activității Primăriei, vom veghea la cheltuirea responsabilă a banului public, ne vom asigura că prioritățile noastre principale sunt reprezentate de sănătate, educație și cultură, că vom fi vocea cetățenilor din sector și vom propune soluții pentru a deblocarea cauzelor uneia dintre principalele probleme semnalate de către cetățenii din sectorul nostru, adică salubritatea.
Realitatea ne-a demonstrat că 5 consilieri dintr-un total de 27 au doar posibilități limitate de acțiune. Astfel, putem obține aprobarea anumitor hotărâri de consiliu, dar nu avem nicio posibilitate să intervenim în aplicarea lor practică. Evident, primarul și mulți dintre angajații din aparatul primăriei, fac tot posibilul să nu le aplice, sau să le aplice defectuos.
Chiar și așa, prin eforturile consilierilor noștri și ale întregii filiale USR Sector 2, în acest mandat de 4 ani (2016-2020) vom face tot ce ține de noi pentru a rezolva problemele cu care se confruntă cetățenii din Sectorul 2. Astăzi vă prezentam un raport al activității noastre în 2017 în Consiliul Local Sector 2.
În 2020, tot cu sprijinul vostru, vom câștiga primăria și împreună vom rezolva mare parte dintre problemele majore ale Sectorului 2, probleme pe care administrațiile trecute le-au ignorat ori le-au creat cu bună știință sau prin incompetență. Avem entuziasmul și competențele necesare pentru a aduce în administrația locală un management performant care să asigure investiții făcute cu cap, urbanism mai bun, ridicarea gradului de civilizație și infrastructură mai bună.
~~~
Moment istoric: Am oprit investiţia de 20 de milioane de euro în telegondola lui Onţanu!

Telegondola, era unul dintre proiectele faraonice ale fostului primar Onţanu. Aceasta urma să traverseze Bucureştiul de la hipermarketul Cora din Pantelimon până la Piaţa Presei. Costurile investiţiei se ridicau la peste 20 de milioane de euro, iar banii urmau să vină de la bugetul primăriei de sector. Mai multe detalii…
Luni, 2 octombrie 2017, la proiectul privind rectificarea bugetului general consolidat al Sectorului 2 al Capitalei, nu au fost aprobate doua investiţii: proiectul telegondolei de 20 de milioane de euro, şi o investiţie de 60.000 de euro într-un punct de informare din primărie.
- Moment istoric: Am oprit investiţia de 20 de milioane de euro în telegondola lui Onţanu!
~~~
Am alocat Spitalului Sf. Pantelimon 2,4 milioane de lei care inițial erau destinați cultelor

În urma datoriilor acumulate în ultimii ani, Spitalul Sf. Pantelimon a ajuns într-o stare deplorabilă. Cu datorii de peste 11 milioane de lei, spitalul ajunsese în decembrie 2017 în pragul falimentului.
“Am aflat din presă că sunt mari probleme la Spitalul Sf. Pantelimon și am rugat Comisia de buget să căutăm bani. Am găsit 2,4 milioane de lei necheltuiți de la culte. Am zis să-i dăm la spital și în comisie am avut unanimitate.” Adrian Alexandru, consilier USR. Mai multe detalii…
- Am alocat Spitalului Sf. Pantelimon 2,4 milioane de lei care inițial erau destinați cultelor
~~~
Am luat atitudine față de modul în care se cheltuie banul public

Adrian Alexandru, consilier USR Sector 2: “din 2012 şi până acum fostul şi actual primar din Sectorul 2 au dat 27,1 milioane de lei pentru biserici. Cele mai mari sume le-au primit bisericile “Sfânţii Voievozi Gherghiceanu” (8 milioane de lei), „Iancu Nou Bălăneanu” (9,3 milioane de lei) şi „Parc Plumbuita” (2,4 milioane de lei). Asta „în condiţiile în care Sectorul 2 are doar două creşe de stat, şi în aceasta perioadă nu s-a construit nici măcar o şcoală sau vreun spital.” Mai multe detalii…
Din păcate, în şedinţa de consiliu local, de luni 2 octombrie, la propunerea primarului Mugur-Mihai Toader, cel care a fost ales în 2016 în locul lui Neculai Onţanu, municipalitatea a acordat 1,5 milioane de lei (326.000 de euro) bisericilor din zonă, în ciuda opoziției celor 5 consilieri USR.
- Am luat atitudine față de modul în care se cheltuie banul public
~~~
Am protestat în fața Primăriei împotriva comportamentului abuziv al administrației locale

Consilierii locali acuză faptul că şedinţele extraordinare sunt organizate pe “repede înainte” şi că proiectele de hotărâre le sunt transmise în ultimul moment, ceea ce îi pune în imposibilitatea de a se documenta. De asemenea, reprezentanţii USR sunt nemulţumiţi că în Primăria Sectorului 2 nu există un regulament de organizare şi funcţionare a Consiliului Local Sector 2, în pofida faptului că ei au cerut insistent adoptarea unuia, cel existent fiind expirat din 2002. Mai multe detalii…
În cele din urmă, după aproape 2 ani de insistențe, în ședința din 26.04.2018, a fost adoptată o versiune mult modificată a Regulamentului de Organizare și Funcționare!
- Am protestat în fața Primăriei împotriva comportamentului abuziv al administrației locale
~~~
Am promovat și susținut în Consiliul Local petiții ale cetățenilor!

Am solicitat alături de cetățeni ca Ansamblul Monumental “Prințul Rainier III de Monaco” pe care Primăria Municipiului București dorea să îl instaleze pe peluza din Parcul Circului să nu fie amplasat în locul vizat inițial, pentru că acest lucru ar fi dus la distrugerea spațiului verde. Mai multe detalii…
În urma dezbaterii și a acțiunii conjugate a consilierilor locali USR și PMP, Primăria Municipiului București a fost de acord că amplasarea grupului statuar să fie făcută într-o parcare, pentru a nu afecta spațiul verde al parcului. O mică victorie a societății civile, care, în această situație, s-a mobilizat exemplar!
- Am promovat și susținut în Consiliul Local petiții ale cetățenilor!
~~~
Am susținut eliminarea piedicilor artificiale din în calea organizării de licitaţii publice

Întrucât pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie este inregistrat dosarul nr. 6228/2/2010*, în care Consiliul Local Sector 2 este parte şi în care a fost formulat un recurs în 18.07.2016, fără a exista un mandat expres din partea consilierilor locali ai Sectorului 2 şi prin care se tergiversează organizarea unei licitaţii publice cu privire la organizarea serviciului de salubrizare, considerăm că se impune retragerea recursului şi organizarea cât mai rapidă a serviciului public de salubrizare în baza unei licitatii publice, prin care să se asigure transparenţa şi egalitatea de tratament între agenţii economici interesaţi să intre pe această piaţă. Mai multe detalii…
- Am susținut eliminarea piedicilor artificiale din în calea organizării de licitaţii publice
~~~
Am susținut respectarea legii și dorința cetățenilor

Nu mică a fost surpriză şi neplăcerea cetăţenilor ce locuiesc lângă una dintre laturile Bisericii Sfânta Treime Tei, din sectorul 2, Bucureşti, după ce au aflat că la nici 4 metri de geamurile lor va fi ridicată o capelă mortuară. Legea stipulează o distanță minimă de 50m. Desigur, biserica are toate avizele luate, ba mai mult, cheltuielile de construcție au fost cerute Primăriei și aprobate de aceasta. Mai multe detalii…
Antoneta Bugner, Consilier Local din partea USR: “Am ridicat problema în Primărie în mai multe rânduri și am protestat. În final am făcut împreună cu asociația de proprietari sesizare la Inspectoratul de stat în construcții și cu răspunsul dat de aceștia, o a doua sesizare la Prefectură. Deocamdată activitatea capelei este sistată.”
- Am susținut respectarea legii și dorința cetățenilor
~~~
Am susținut un regim de viața sănătos

Începând din 1988, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) şi partenerii săi celebrează în fiecare an această zi pentru a-i face pe fumători să conștientizeze pericolele utilizării tutunului, nu numai pentru ei, ci și pentru societatea în care trăiesc şi pentru a impulsiona implementarea Convenţiei Cadru a OMS pentru Controlul Tutunului – primul tratat internaţional de sănătate publică.
Am organizat “Celebrarea Zilei Mondiale Fără Tutun” împreună cu Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat, în parcul de lângă Primăria Sectorului 2, cu prilejul Zilei Mondiale Fără Tutun. Mai multe detalii…
- Am susținut un regim de viața sănătos
~~~
Am depus proiecte de hotărâre pentru cultură și educație

După modelul funcţional din vestul Europei, consilierii USR, au propus înfiinţarea unui serviciu mobil de bibliotecă, printr-un autovehicul echipat corespunzător, care să parcurgă trasee săptămânale şi să staţioneze în locuri comunicate public, pentru a asigura accesul mai multor mii de locuitori ai Sectorului 2 accesul la serviciile de împrumut gratuit de carte. Mai multe detalii…
Proiectul vizând achiziţia unui vehicul care să constituie o bibliotecă mobilă pentru locuitorii Sectorului 2 care nu au în proximitate o filială a Bibliotecii Metropolitane a fost propus la începutul anului 2017. Primăria așteaptă însă o scrisoare de la cetățeni pentru a-l și implementa.
- Am depus proiecte de hotărâre pentru cultură și educație
~~~
Am susținut poziția cetățenilor care cereau să nu se aprobe construirea unui bloc pe un spaţiu verde în Floreasca

În decembrie 2014, Rise Project publica o anchetă din care reieşea că un controversat om de afaceri obţinea 18 terenuri în Bucureşti, terenuri revendicate iniţial într-o comună ilfoveană, transferate apoi în Sectorul 2 al Capitalei la propunerea fostului primar Neculai Onţanu şi cu semnătura fostului prefect Mihai Atănăsoaie. Primăria Municipiului Bucureşti a contestat în instanţă transferul, pentru ca apoi să încheie o înţelegere cu afaceristul şi să renunţe la proces. (Ancheta Rise Project aici )
Consiliul Local Sector 2 a aprobat, în şedinţa prezidată de primarul Mugurel Toader, cu 15 voturi ‘pentru’ din 23 de consilieri prezenţi, planul urbanistic de detaliu (PUD) pentru construirea unui bloc cu 3 etaje, pe una dintre puţinele suprafeţe de spaţiu verde rămase în cartierul Floreasca, mai exact pe strada Chopin nr. 15. Mai multe detalii…
- Am susținut poziția cetățenilor care cereau să nu se aprobe construirea unui bloc pe un spaţiu verde în Floreasca
~~~
Am deschis finanțările nerambursabile în Sectorul 2 pentru ONG-uri!

La propunerea consilierilor locali USR, s-a început și în Sectorul 2, după 12 ani de la apariția acestei legi, punerea în aplicare a Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.
Deși în 2017 au fost 6 proiecte câștigătoare, în cele din urmă Primaria Sectorului 2 nu a acordat banii ONG-urilor care le propuseseră. USR, prin consilierii locali, a reacționat în ședința de final de an a Consiliului Local, dar lucrurile au rămas neschimbate. Anul acesta vom fi cu ochii pe ei! Mai multe detalii…
- Am deschis finanțările nerambursabile în Sectorul 2 pentru ONG-uri!