fbpx

Saga USR vs Companiile Municipale înființate de Gabriela Firea continuă.

USR face demersuri pentru demararea verificărilor privind angajările făcute la una dintre companiile municipale. Marian Bumbar, consilier municipal USR, a depus un Proiect de Hotărâre ce vizează înființarea unei comisii de Analiză și Verificare privind angajările efectuate la Compania Municipală Tehnologia Informației București S.A.

Inițiativa vine în urma unor semnale de presă potrivit cărora la Compania menționată au fost înregistrate ilegalități și nereguli majore privind încadrarea, pontarea și plata unora dintre angajați. Situația este cu atât mai gravă cu cât decizia Curții de Apel București privind companiile municipale nu este pusă în aplicare. Mai precis, deși judecătorii au stabilit că acestea au fost înființate cu încălcarea legii, ele continuă să funcționeze, sfidând verdictul instanței.

Proiectul depus pentru verificarea angajărilor la Compania Municipală Tehnologia Informației este rezultatul unei munci de echipă a membrilor USR Sector 2: Radu Mihaiu, Marian Bumbar și Gabriel Waspusch.

Președintele USR Sector 2, Radu Mihaiu, explică necesitatea acestui proiect: „ Am urmărit ancheta jurnalistică efectuată de Europa Liberă, o instituție media „simbol” al luptei României pentru democrație, căreia, personal, tind să îi confer credibilitate. O anchetă profesionistă, bazată pe documente oficiale întocmite de Corpul de Control al Primăriei Capitalei, ce sesizează existența unor nereguli: angajări fictive, salarii fabuloase fără fundament economic, încălcarea politicii de recrutare a angajaților, ore suplimentare plătite în condiții de nelegalitate, etc. Însă, nu am văzut nicio reacție promptă a vreunei instituții a acestui stat și nici vreo dorință de a demasca posibile fraude din banul public și angajări în funcție de „culoarea de partid”. Nu putem închide ochii, căci am fi complici la perpetuarea unui sistem corupt. Tocmai de aceea, am decis împreună cu colegii mei Gabriel Waspusch și Marian Bumbar să demarăm rapid acest proiect.”

Gabriel Waspusch, membru al Biroului Local si coordonator al Departamentul de Administrație Publică Locală al USR S2 declară: „ Deși doamna Firea s-a lăudat cu înființarea acestor 22 de companii după un model pur european, dând exemplu Berlin, Viena sau Stockholm, am descoperit cu toții că au fost înființate ilegal. Tot dna. Firea a militat pentru transparență și și-a asumat misiunea de a „decăpușa” Primăria de firmele abonate la aceasta de ani de zile. Conform anchetei jurnalistice, avem tot dreptul să ne întrebăm dacă nu cumva am înlocuit „firmele căpușă” cu membri de partid selectați în funcție de apartenența la grupuri de interes PSD. Proiectul nostru justifică foarte clar de ce este necesar să investigăm dacă nu cumva aceste 22 de firme nu sunt, în fapt, alte 22 de tel-drumuri. Proiectul nostru nu se rezumă doar la modelul angajărilor fictive patentat de PSD, ci urmărește să sape și mai adânc. Vrem ca adevărul să iasă la suprafață și să înțelegem cum e posibil ca cei 45 de angajați (din 198 de posturi prevăzute în organigramă) ai Companiei Municipale Tehnologia Informației să cheltuie 89% din bani numai pe salarii, compania având deja o pierdere de peste 350.000 de euro. Vorbim de sume fabuloase.”

Proiectul de Hotărâre a fost depus vineri, 22 februarie, de către Marian Bumbar, Consilier General USR și membru USR S2: „Ceea ce trebuie subliniat este că informațiile de la care am plecat sunt menționate într-un Raport al Corpului de Control al primarului Gabriela Firea. Însă acest raport nu a fost niciodată prezentat Consiliului General. A fost ținut la sertar și a ajuns pe surse în presă. Se pare că în acest document oficial se vorbește despre pierderi de sute de mii de euro și despre bani plătiți aproape exlusiv pe sinecuri. Angajările fictive, încadrarea pe funcții a unor oameni fără studii de specialitate, plata unor salarii consistente și bonusurile nejustificate sunt doar o parte a neregulilor. Sunt multe alte lucruri care trebuie să iasă la lumină și asta ne propunem să facem cu acest proiect. USR s-a opus, de la bun început, înființării companiilor municipale. Am atras atenția că nu există studii de oportunitate, analize de piață și de impact financiar și nici o strategie coerentă. Gabriela Firea a promis bucureștenilor servicii de calitate și o mai bună cheltuire a banului public. Însă a eșuat! Proiectul pe care l-am depus vine să facă lumină în aceste companii și să arate proporțiile eșecului. Oamenii trebuie să afle ce s-a întâmplat acolo și mai ales unde s-au dus banii publici.”